speaker error detect-how to solve

hi, i just bought onkyo 508 and Jamo s606 5 speaker with sub 250. i run audyssey calibration from onkyo, and it stated center speaker "--". i tried few times it come out same result. when i interchange my FL cable to my center speaker, error message appear on FL. My living hall area for Home theater setup is 9ft x9ft. SPeaker distance is detected as 3.6 m for FL,FR and Center. 2.1m for SL, SR. Whn do calibration, all speaker test tone can be heard. speaker distacne was  calculate and shows in the setup. but just dunno why error message keep coming out and can't detect my center speaker

called technican from shop, they came to check and same result.

if i play music or movie, all channel produce sound.
,,is it because of my center speaker placement too low from ear level? or its too near to my Front speaker? or too near to my TV?

i put the mic on sofa head. is it one of the factor?


Have more questions? Submit a request

27 Comments

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Do you have another cable to try?  This sounds like a connection problem.  Do your speakers have separate tweeter and woofer connectors on the back?  Sometimes these can come loose and sound doesn't play from the tweeter.  Please check those as well to make sure they are properly connected.

  • 0
    Avatar
    Jun

    back of speaker only have one + and - connector..i will try tigthen the cable form speaker and amp and c how it goes. but i had tried change cable and some error message occur..

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    If the cable and connections are fine then I would make sure that the speaker is working correctly.  Sometimes a driver in the speaker may be damaged and this would cause this error during the measurement process.

  • 0
    Avatar
    Jun

    how to check if the speaker working correctly? if to listen, i can hear sound from the speaker..

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Hearing sound is not enough.  Please make sure that the tweeter is working.  Play content with high frequencies and listen closely to the tweeter on each speaker.  If it is damaged then you will get the error you are getting.

  • 0
    Avatar
    Jun

    the tweeter is working. i open the speaker case and can hear sound direct out from the tweeter....

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Is the error only happening on one speaker?  Which one?

  • 0
    Avatar
    Jun

    yes only happen to the center speaker..i dun mind to buy another center speaker. but i worry same thg happen even i change the speaker..wat should i do now?

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Please try the following:

    Connect the left speaker to the center amplifier terminal.  Also connect the center speaker to the left amplifier terminal.  Then run Audyssey again.

    Which speaker now shows the problem?

  • 0
    Avatar
    Jun

    i will try it an u update u. tq

  • 0
    Avatar
    Jun

    i connect the center speaker to BSL. now the BSL become error --. is it confirm my center speaker got defect?

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Yes, I think this confirms that the problem is with the center speaker.  

  • 0
    Avatar
    Jun

    Hi Chris, sory for long waited.i sent my center speaker for repair and just get back my speaker last nite, i run the auddysey again and this time it works!! Thanks so much for the advice.

  • 0
    Avatar
    Murali

    Hi Chris, when i calibrate..i am getting the ' speaker Detect Error' showing subwoofer - Error.

    I checked the connections and everything looks good. Even subwoofer is producing sound while calibration. All other speakers showing Yes. Please advise

    Amplifier - onkyo TX.609

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Hi Murali,

    Please read the set up tips for subwoofers here: http://ask.audyssey.com/forums/84181/entries/76175.html

    Is there a filter on your sub? Where is it set?  Where is the level knob set?

  • 0
    Avatar
    Murali

    Hi Chris, thanks for your quick resonse..

    Subwoofer model - Velodyne CTT8Q

    Low pass Crossover available at back of sub set to direct

    Phase set at remote - set to 0

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Where is the volume set on the sub?  When the chirps play do they repeat at a louder level?

  • 0
    Avatar
    Murali

    Hi Chris, Volume can be adjusted with remote or from the button available from the back of sub. While calibrating, the subwoofer is producing sound - not too loud.. 

    I just ran the AUTO EQ of sub and it looks fine..

    http://www.velodyne.com/vproducts/docs/cht-r%20manual_english_web.pdf

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    If the sound level is too low then the sub may not be detected by MultEQ.  Does the pattern of chirps repeat louder?

  • 0
    Avatar
    Murali

    Hi Chris, i can confirm that the chirps repeat louder. 

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Somehow they are not getting loud enough for the mic to pick up a useful signal.  This can be because there is background low frequency noise that the mic hears.  This can be difficult to hear with our ears because we are much less sensitive to bass.  Another common reason is electrical noise that enters the system.  Usually from a ground loop.  Try disconnecting all source devices (especially the cable box) from the receiver.  Light dimmers should be turned all the way off.

  • 0
    Avatar
    Murali

    Hi Chris, i swap the audyssey microphone to the one supplied with subwoofer and the calibration worked. thanks for your support

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    That would indicate a problem with your mic.  There is a calibration file for the mic built in to the AVR.  If you use a different microphone then the measurements are totally off.  I recommend that you contact Onkyo or techsupport@audyssey.com to order a replacement mic.  Perhaps yours was somehow damaged--this can happen, for example, from static electricity or exposure to very high humidity.

  • 0
    Avatar
    Kristof Piedfort

    Hi Chris, I recently bought an onkyo receiver TX-NR709. I have the same issue as described above. When I run the audysses speaker setup, the surround back left is not found. I already switched speakers but it's always the surround back left speaker which has a problem. The strange thing is that when the setup is running you can see which speaker the system is testing, but when the surround back RIGHT is tested it first produces sound through the SB right and then throught the SB Left. But on the TV the SB Right is still selected and then the setup stops and displays an overview off al the speakers and only the SB Left is not correctly found. I have 5 speakers and a subwoofer. Have you any idee why this problem occurs.

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    Hi Kristof,

    This is a very common problem that happens because of the confusing names of speakers in surround sound.  If you have a 5-channel surround system then the surround speakers MUST be connected to the LSurr and RSurr terminals even if they are "in the back".  The Back Surround terminals are only to be used if you have a 7-channel surround system.

  • 0
    Avatar
    Kristof Piedfort

    Hi Chris, that was indeed the problem. Now after the setup the surround left gives a cracking noise. I already tested with an other speaker and another cable and always the same issue. Is this a setting problem or a problem with the surround left out on my onkyo receiver?

  • 0
    Avatar
    Chris Kyriakakis

    This sounds like an amplifier problem in the AVR...

Article is closed for comments.